New Natalspruit Hospital (Vosloorus, South Africa)

New Natalspruit Hospital (Vosloorus, South Africa)

Client: Gauteng Provincial Government
Location: Vosloorus, Gauteng, South Africa

 

New Natalspruit Hospital is a new 760 bed government-owned hospital featuring a contemporary design and being further developed to offer Level 1 and 2 primary healthcare services to the people of Ekhurleni. The hospital is being constructed at a cost of R1,4 Billion. It will be one of the largest hospitals in the country, and has been designed as a series of modules on a flexible template to allow for easy modifications, alterations and potential future expansion.

Located near Vosloorus on the East Rand eat of Johannesburg, the 50 000m² hospital is a three storey building on a 7,48 hectare piece of land. What makes this hospital unique is its modular block design. Each department was designed within a standard block size and has a central horizontal service zone, with blocks situated between dedicated vertical lift lobbies. This allowed the architects and client the flexibility to juggle departments around without affecting the overall compact footprint of the hospital. The “modular block” prototype is designed around a generous hospital street, located on the ground floor. The street links all levels of the hospital and is the primary horizontal circulation spine for patients, visitors and staff, while providing patients with triple volume space for visual contact with all departments. All outpatient functions are located on and around this hospital street.

The hospital was designed to maximise natural ventilation and light as possible, with wards positioned on the outer perimeter of the building, with central vertical light wells to create pockets of sunlight within the hospital. Natural materials are being used throughout the hospital with facebrick and bright colours to create a natural healing environment. Many terraced areas were created for access to the exterior.